Пословни енглески језик 2

Предавања Драгане Илић

12.05.2020.

Dragi studenti,

Ove nedelje obrađujemo poslednju tematsku celinu Poslovnog engleskog jezika 2.

Nadam se da ste svi pročitali dijaloge u uđžbeniku i upoznali se sa terminologijom profesionalnog okruženja u restoranu.

U dokumentu UNIT 9 DIALOGUES nalazi se skraćena verzija dijaloga iz uđžbenika. S obzirom da samostalno pripremate, trudila sam se da vam materijal maksimalno prilagodim i olakšam za učenje.

Kada dijaloge naučite, otvorite dokument UNIT 9 DIALOGUES. U ovom dokumentu se nalaze isi ti dijalozi, ali u formi vežbanja. Date su reči koje izgovara gost, a vi treba da napišete šta u takvoj situaciji kaže konobar. Pri tome morate da pazite da odgovor ne bude samo gramatički tačan, već i dovoljno formalan i učtiv.

Vaš poslednji zadatak za dodatni bod je da dovršite dijaloge i urađen zadatak mi pošaljete na mejl.

Dokument UNIT 8 RECIPE (ANSWERS) sadrži urađeno vežbanje koje ste radili kao zadatak za dodatni bod prošle nedelje.

Četvrti dokument u prilogu APLIKACIJE ZA UČENJE ENGLESKOG JEZIKA predstavlja moju preporuku za mobilne aplikacije koje besplatno možete da preuzmete u Play prodavnici i na telefonu učite ili obnavljate određene segmente engleskog jezika. S obzirom na to da mnogo vremena provodite na telefonu, nešto od tog vremena možete da iskoristite da poboljšate znanje engleskog jezika. Ako vam je potrebno neko dodatno objašnjenje, kontaktirajte me.

ROK ZA IZRADU ZADATKA JE KRAJ NEDELJE (17.5.2020).POSLE TOGA ĆU OBJAVITI SPISAK SA BROJEM OSTVARENIH BODOVA.

Za sve što nije jasno ili vam je potrebno dodatna pomoć, kao i do sada obratite mi se putem mejla.

Dragana Ilić


05.05.2020.

Dragi studenti,

Primila sam vaše zadatke i u prevodu naziva jela je bilo grešaka. Molim vas da pažljivo pročitate dokument UNIT 8 Practice Dish Names with Answers i proučite pravila koja sam vam dala u materijalu prošle nedelje (Unit 8 Language Study). U dokumentu UNIT 8 Practice Dish Names with Answers imate dodatna objašnjenja na srpskom kako bih bila sigurna da ste svi razumeli i da umete da primenite ova pravila.

Kao dodatno vežbanje možete da uradite prevod jelovnika sa engleskog na srpski na strani 170 u uđžbeniku i naziva jela sa srpskog na engleski na strani 176. Ovo nije za dodatni bod, ali možete da mi pošaljete da vam pregledam.

Studentima kojima učenje naziva osnovnih namirnica (Unit 5) još uvek ide teško, preporučila bih da u Play prodavnici preuzmu aplikaciju Learn Food in English. Na ovom linku možete da vidite kako aplikacija izgleda (https://appadvice.com/app/learn-food-in-english-language/1068423629). Jednostavna je za korišćenje i besplatna. Pratite i aktivnosti na platformi Quizlet.

Zatim otvorite dokument Unit 8 Recipe. Zadatak za dodatni bod se sastoji iz dva dela (da pounite tekst recepta glagolima koji nedostaju i da sastavite sličan recept po Vašem izboru.

Ove nedelje počinjemo Lekciju 9 In the Dining Room: Dialogues. Ova tematska celina obrađuje dijaloge između gosta i konobara u restoranu, a cilj je da naučite fraze i strukture koje kao konobar koristite kada se obraćate gostima u različitim situacijama (welcoming the guest, taking an order, recommending dishes….). Za korisne fraze i izraze koje koristite kada kao gost idete u restoran, možete da posetite sajt https://www.esolcourses.com/content/topics/food/eating-out/at-the-restaurant.html.

U okviru ove lekcije, ono što se od vas traži je da razumete gosta I da mu na gramatički tačan I odgovarajući način odgovorite.

Kao uvod u ovu temu, pogledajte animaciju At the Restaurant Conversation na https://www.youtube.com/watch?v=bgfdqVmVjfk koja sadrži tipične dijaloge i rečnik koji se u njima koristi.

U uđžbeniku na stranama 185-191 se nalaze dijalozi razvrstani u 9 tipičnih situacija u restoranu. Pročitajte dijaloge i podvucite fraze koje konobar koristi. Do sledećeg utorka naučite fraze, a onda ćete dobiti zadatke u kojima ćete proveriti svoje znanje.

Za sva pitanja, kao i do sada,  možete da me kontaktirate putem mejla ili WhatsApp-a.

Dragana Ilić


28.04.2020.

Dragi studenti,

Nastavljamo sa temom Menu.

Prvo ćete da proverite svoje odgovore od prošle nedelje u dokumentu sa urađenim zadacima UNIT 8 Practice with answers.

Zatim ćete da pročitate tekst Language Study: Dish Names u uđžbeniku na stranama 173 i 174 ili u dokumentu UNIT 8 Language Study. U tekstu su opisana pravila za sastavljanje naziva jela u jelovniku na engleskom jeziku. Ova pravila treba da naučite pre nego što počnete sa izradom zadataka. U tekstu se nalaze i Cooking verbs koje smo obrađivali prošle nedelje, ali sada u obliku prošlog participa koji se koristi u nazivima jela (bake-baked, melt-melted). U PPT prezentaciji  UNIT 8 Past Participle ćete se upoznati sa pravilima za građenje prošlog participa (Past Participle) i njegovoj upotrebi u nazivima jela na engleskom jeziku.

Pošto ste naučili kako se gradi Past Participle u engleskom jeziku i pravila za sastavljanje naziva jela u jelovniku, uradićete vežbanja u dokumentu UNIT 8 Practice Dish Names. Za dodatni bod možete da mi pošaljete urađena vežbanja na mejl do sledećeg utorka.

Za sva pitanja, kao i do sada, možete da me kontaktirate putem mejla.

Dragana Ilić


21.04.2020.

Dragi studenti,

Nadam se da ste svi dobro i da ste lepo proveli vaskršnje praznike (koliko je to bilo moguće u uslovima u kojima se svi nalazimo).

Dobila sam veliki broj vaših prevoda i svi studenti koji su odgovorili na ovaj zadatak dobili su dodatni bod.

Nastavljamo sa radom. Ove nedelje obrađujemo Unit 8 Menu.

Da biste lakše obradili ovu temu i uradili zadatke koji se od vas traže, neophodno je da ste savladali reči iz lekcije 5 Foodstuffs i lekcije 7 Cooking Verbs. Predlažem vam da pre nego što počnete sa obradom ove lekcije, uradite vežbanja na platformi Quizlet koja sadrže najvažniju leksiku iz ovih lekcija, kao i vežbanja koja sam postavljala na sajtu škole u okviru tih tematskih jedinica.

Ako ste to uradili, otvorite prezentaciju UNIT 8 Appearance, texture, taste. Pročitajte tekst na slajdovima 1-4 koji će vas uvesti u temu koju obrađujemo – opis hrane na meniju – izgled, tekstura i ukus. Zatim uz pomoć uputstva za rad na slajdu 5, uradite vežbanje na slajdu 6. Uz pomoć rečnika, razvrstajte zadate reči prema njihovom značenju u ove tri kategorije – izgled, tekstura i ukus. Rešenje se nalazi na slajdu7.

Zatim uz pomoć Word dokumenta UNIT 8 New words, pročitajte tekst Menu na stranama 167 i 168 i uradite vežbanja Practice 1, 2 i 3A na stranama 168 i 169. Urađena vežbanja možete da mi pošaljete za dodatni bod. Možete da radite u priloženom dokumentu UNIT 8 Practice ili mi pošaljite sliku urađenih vežbanja.

Za sva pitanja, kao i do sada,  možete da me kontaktirate putem mejla draganaisidora@gmail.com.

Dragana Ilić


14.04.2020.

Dragi studenti,

ove nedelje obrađujemo šestu tematsku jedinicu. Tema je Breakfast (Doručak).

Pre nego što počnete da radite ovu lekciju, proverite da li ste tačno uradili vežbanja od prošle nedelje. U dokumentu Unit 6 Tastes and Flavours with Answers se nalaze urađena vežbanja koja sam vam ja zadala, kao i vežbanja koja je trebalo da uradite u uđžbeniku.

Svi studenti koji su mi poslali prevod tekstova iz lekcije 6 dobili su jedan dodatni bod.

Otvorićete prezentaciju Unit 7 Breakfast & Cooking Verbs i  pratiti uputstva za rad.

Prvo odgledajte video How to Make Breakfast Like a Brit https://www.youtube.com/watch?v=rmieAqTG1wI. Zatim uz pomoć liste nepoznatih reči u dokumentu Unit 7 Breakfats New Words i saljdova 3-7 prezentacije  Unit 7 Breakfast & Cooking Verb, vaš zadatak je da pročitate i prevedete tekst na 158 i 159 strani u uđžbeniku. Studenti koji žele da dobiju dodatni bod mogu prevod ovog teksta da mi pošalju na mejl.

U istoj prezentaciji, na slajdovima 9-11 su slike i engleski termini za glagole koji se odnose na različite metode obrade i pripreme hrane. Termine koje treba da naučite sam vam predstavila u formi vežbanja, tako da možete više puta da radite dok ne naučite. Na slajdu 12  su linkovi za video klipove koji će vam pomoći da savladate nove stručne termine i da kroz vežbanja proverite naučeno.

Na slajdu 13 je vežbanje kao primer vrste i težine zadatka koji će biti na testu. Uradite vežbanje, pa tek onda proverite rešenja na slajdu 14.

Ne zaboravite da na platformi Quizlet uradite nova vežbanja.

Za sva pitanja, kao i do sada,  možete da me kontaktirate putem mejla draganaisidora@gmail.com.

Dragana Ilić


07.04.2020.

Dragi studenti,

ove nedelje radimo šestu lekciju i tema nam je Food and Meals.

Pre nego što počnete da radite ovu lekciju, proverite da li ste tačno uradili vežbanja od prošle nedelje. U dokumentu Revision Unit 5 with Answers se nalaze urađena vežbanja.

Uz pomoć prezentacije Meals i liste nepoznatih reči u dokumentu Unit 6 EXAM TEXT WITH NEW WORDS, Vaš zadatak je da pročitate i prevedete tekstove na 155 i 156 strani u uđžbeniku. Studenti koji žele da dobiju dodatni bod mogu prevod ovih tekstova da mi pošlju na mejl.

U dokumentu Unit 6 Tastes and Flavours ćete naučiti nove reči koje se odnose na prideve kojima opisujemo hranu. Dokument sadrži i vežbanja koja će Vam pomoći da savladate nove stručne termine.

Pre nego što uradite ova vežbanja, na platformi Quizlet uradite nova vežbanja koja sam postavila ove nedelje (Tastes and Flavours, Herbs, Laying the Table).

Na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=AeDco_eYzyI možete da pogledate video o hrani i obrocima u Velikoj Britaniji.

Za sva pitanja možete da me kontaktirate putem mejla draganaisidora@gmail.com.

Dragana Ilić


31.03.2020.

Dragi studenti,

tema ovonedeljnog predavanja su Začini (Spices), Začinsko bilje (Herbs) i Orašasti plodovi (Nuts).

Prvo ćete otvoriti prezentaciju SPICES AND HERBS.

Slajdovi 2-4 i 12 sadrže najvažnije stručne termine na engleskom jeziku koje treba da znate sa prevodom na srpski jezik i izgovorom.

Slajdovi 5-9 i 13-15 sadrže vežbanja koja će Vam pomoći da naučite nove termine. Na slajdovima 10-11 se nalaze uputstva i link za Watching. Odgledajte video klip dva puta i odgovorite na zadata pitanja.

Zatim otvorite prezentaciju NUTS. Slajd 2 sadrži termine na engleskom jeziku koje treba da znate, a vežbanje na slajdu 4 će Vam pomoći da naučite nove termine.

Pošto sa ovim predavanjem završavamo UNIT 5, u Wordovim dokumentima Revision Unit 5 i Revision Unit 5 Wordsearch pronaći ćete vežbanja koja treba da uradite pre nego što pređemo na sledeću lekciju. Sledeće nedelje ću Vam poslati rešenja ovih vežbanja.

Na platformi Quizlet  (https://quizlet.com/join/Zu8EeW8XR) se nalaze vežbanja za Seafod, Fish, Meat and Poultry, a u toku nedelje ću postaviti i za preostale tematske celine.

Studenti koji nisu napravili nalog na platformi Quizlet uputstvo kako to da urade mogu da pronađu u prošlonedeljnom predavanju.

Za sva pitanja možete da me kontaktirate putem mejla draganaisidora@gmail.com.

Dragana Ilić


24.03.2020.
Dragi studenti,

u današnjem predavanju ćemo obraditi engleske termine za Meat and Poultry (meso i živinsko meso), Fish (riba) i Seafood (morski plodovi).

Za svaku od ovih nastavnih jedinica u priloženom materijalu se nalazi po jedna prezentacija.

 1. Otvorite prezentaciju Meat and Poultry (meso i živinsko meso) i uradite vežbanja koja se u njoj nalaze. Na slajdovima 2, 5, 7 i 9 se nalaze reči koje treba da naučite.
 2. Otvorite prezentaciju Fish (riba). Na slajdu 2 se nalaze engleski termini za vrste riba koje treba da naučite. Slajdovi 3-5 su vežbanja koja možete više puta da uradite dok ne naučite reči.
 3. Otvorite prezentaciju Seafood (morski plodovi). Na slajdu 2 se nalaze reči koje treba da naučite sa izgovorom, a na slajdu 6 njihov prevod na srpski. Kada naučite, vežbajte na slajdu 4 i 8-10.
 4. Da biste lakše savladali gradivo i naučili zadate reči, napravila sam grupu gastronomija na platformi za učenje engleskog jezika Quizlet. Platformi lako pristupate i još lakše koristite, a može da Vam bude od velike pomoći.

Uputstvo za korišćenje platforme Quizlet

 1.  U Play prodavnici preuzmite aplikaciju Quizlet ako radite na telefonu. Ako radite na kompjuteru, u pretraživač ukucajte Quizlet: Learning Tools and Flashcards.
 2. Napravite svoj nalog.
 3. Preko ovog linka https://quizlet.com/join/Zu8EeW8XR ćete ući na moj nalog.
 4. Pridružite se grupi gastronomija.
 5. U ovoj grupi ću ostavljati vežbanja za lekcije koje obrađujemo. Vežbanja sadrže reči koje treba da naučite.
  Prvo pregledajte Flashcards koje sadrže ove reči sa slikama. Kliknite dva puta na Flashcards da bi vam se otvorilo tako da čujete i izgovor.
  Zatim redom uradite Learn, Write, Spell i na kraju Test.
  Ja ću dobiti izveštaj o vašem napretku.
  Možete da radite više puta dok ne naučite reči.
  Za sada možete da uradite vežbanja za Seafood, a ja ću u toku nedelje ostaviti nova vežbanja.
 1. Kontaktirajte me ako imate problema, mada se veoma lako koristi. Vežbanja se brzo prelaze. Neće Vam oduzeti mnogo vremena.

Dragana Ilić


17.03.2020.
Dragi studenti,

Da biste savladali gradivo planirano za 17. mart, pratite sledeća uputstva:

 1. Prvo preuzmite i otvorite ppt prezentaciju.
 2. Slajdovi 1-11 će Vam pomoći da obnovite nazive koje već znate i da sagledate šta treba da naučite.
 3. Na primer, na slajdu 2 su slike nekih bobičastih vrsta voća i citrusa. Vi treba da napišete u svesci nazive koje znate, a onda na slajdu 3 da proverite, ispravite pogrešno i dodate ono što niste znali.
 4. Isto tako uradite sa slajdovima 4-5 (Fruit), 6-7 (Nuts).
 5. Slajdovi 8, 9 i 10 su slike nekih vrsta voća za koje treba da znate nazive na engleskom, a koje nisu kod nas česte.
 6. Zatim preuzmite i otvorite Word U njemu se nalazi spisak voća čije nazive treba da naučite.
 7. Prvo, prepišite nazive i uz pomoć slike koja se nalazi u istom dokumentu prevedite na srpski. To su u nazivi koje treba da naučite.
 8. Da biste naučili da pravilno izgovarate nazive voća, idite na link https://www.youtube.com/watch?v=sdieHbhHfQQ&t=254s. Slušajte i ponavljajte.
 9. Da biste proverili naučeno, idite na link i uradite kviz https://www.youtube.com/watch?v=uJ5BLwXgFj8.
 10. Da biste naučili nazive za povrće, prvo uradite zadatak na slajdu 10 i proverite na slajdu 11 (isto kao za voće)
 11. Slajdovi 12-15 su slike nekih vrsta povrća koje treba da znate nazive na engleskom.
 12. Zatim u Word dokumentu otvorite spisak povrća i uradite isto kao za voće. Prepišite nazive i uz pomoć slike koja se nalazi u istom dokumentu prevedite na srpski. To su u nazivi koje treba da naučite.
 13. Da biste naučili da pravilno izgovarate nazive povrća, idite na link https://www.youtube.com/watch?v=mby8nc8oRoQ. Slušajte i ponavljajte.
 14. Da biste proverili naučeno, idite na link i uradite kviz https://www.youtube.com/watch?v=dBOZQjq_JXE
 15. Za sve što Vam nije jasno, možete da me kontaktirate na draganaisidora@gmail.com ili na whatsApp (064 1178399)

Dragana Ilić