Информатика у хотелијерству


Информатика у хотелијерству – смер ГАСТРОНОМИЈА

(За смер Хотелијерство или Ресторатерство кликните ОВДЕ)


Напомена: Све видео лекције су обезбеђене у високој дефиницији, али вам се може десити их видите као мутне, јер се квалитет стрима може променити. Тада је потребно да промените квалитет видеа (најбоље на 1080HD), а како то урадити на YouТube-у можете прочитати овде.


 

Уводно предавање

19.10.2020.

Преузмите Уводно предавање, у коме можете сазнати све о  предмету, градиву, литератури и материјалима за спремање испита, начину стицања поена и формирању коначне оцене.  Погледајте и преузмите и градиво о основама рада у оперативном систему Windows 10 .


смерови ХОТЕЛИЈЕРСТВО и РЕСТОРАТЕРСТВО

(За смер Гастрономија кликните ОВДЕ)Четрнаести час

Завршавамо теоријски део градива, па преузмите и пређите предавање о рачунарским мрежама и интернету, са кратким квизом на крају, кроз који ћете тестирати да ли сте успешно савладали градиво. Такође, прочитајте из којих области су питања на испиту, кликом на следећи списак .

Показаћемо вам и практичну примену информатике у хотелијерству, односно како се користи хотелски информациони систем који је поменут на прошлом предавању. Реч је о софтверскиом решењу које се користи у многим хотелима – Fidelio Suite 8. Како се у њему креирају резервације показује следећи видео. Погледајте и како да урадите check in, а како check out госта.


Дванаести и тринаести час

Погледајте и преузмите предавање о примени информационих технологија и информационих система у хотелијерству, са кратким квизом на крају, у коме ћете проверити да ли сте успешно савладали градиво.

Завршавамо градиво из  Word-а, тј. можете преузети туторијал о напредним опцијама у Word-у, са задацима за вежбу. У самом туторијалу се налазе и линкови на два видеа, који ће вам боље илустровати градиво и помоћи вам да га лакше савладате. На крају провежбајте задатке.


Једанаести час

Ове седмице настављамо са градивом о пројектовању информационих система у хотелијерству, па преузмите и пређите предавање о превођењу информационих захтева у дијаграм ентитета и везе и решите квиз на крају предавања тј. одговорите на питања за проверу знања. На вежбама треба да пређемо остатак градива о табелама у Word-у, па преузмите туторијал тј. седми део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Да бисте лакше савладали овонедељно градиво из Word-a, погледајте приложени видео.

Седми део градива из Word-a

Десети час

Преузмите предавање о пројектовању информационих система у хотелијерству, са кратким квизом на крају, кроз који ћете тестирати да ли сте успешно савладали градиво. На вежбама ћемо почети да учимо и радимо са табелама у Word-у, тако да преузмите и шести део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Погледајте и видео лекцију, како бисте лакше савладали овонедељно градиво из Word-a. Иако за неке задатке (у приложеном текстуалном фајлу) стоји сугестија како их решавати, немојте одмах читати та упутства, пробајте прво да их решите самостално. Решења служе да проконтролишете задатке (или да их решите, ако не можете сами да се досетите како).

Шести део градива из Word-a

Девети час

Преузмите и пређите предавање о системском и апликативном софтверу. На крају предавања вам се налази кратак квиз, па можете проверити да ли сте успешно савладали градиво. Настављамо и са вежбама, па преузмите и пети део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Ово градиво је обрађено и у приложеној видео лекцији. Важно је не само да пређете овонедељно градиво из Word-a, већ и да самостално провежбате задатке (како бисте то знање и практично применили и на тај начин боље усвојили градиво).

Пети део градива из Word-a

Осми час

22.03.2020.

Преузмите предавање Периферне јединице и секундарна меморија. Као и до сада, најпре пређите градиво из приложене презентације, па након тога тестирајте своје знање решавањем кратког квиза који се налази на крају презентације.
Преузмите и четврти део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво можете научити и из приложенe видео лекције. Потребно је да прво савладате градиво које се налази у приложеном туторијалу, па након тога провежбате задатке. У задацима се, као што је то и раније био случај, вежба не само овонедељно градиво, већ и све што смо до сада прешли из Word-a на вежбама (стога, ако сте нешто заборавили, можете се вратити на претходне туторијале који су расположиви на овој страници предмета).

Четврти део градива из Word-a

Седми час

16.03.2020.

Преузмите презентацију са предавања Основне компоненте персоналног рачунара, као и трећи део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a можете савладати и на основу видео лекција.

Форматирање фонтоваФорматирање параграфа

Шести час

15.03.2020.

Погледајте и преузмите и други део градива из Word-a, уз задатке за вежбу.


Пети час

06.03.2020.

Преузмите презентацију са предавања Развој информационих система, као и први део градива из Word-a, уз задатке за вежбу.


Четврти час

29.02.2020.

Преузмите презентацију са предавања Представљање података и рачунарска логика.


Трећи час

21.02.2020.

Презентацију са предавања о основним појмовима из Информатике у хотелијерству можете преузети овде.
Преузмите и други део градива из PowerPoint-а.
Смернице за израду семинарског рада погледајте овде.Рок за предају семинарског рада је 19. април 2020. до поднева.

С обзиром на околности и измењени режим наставерок за предају семинарских  радова је продужен до четвртка 30. априла у ПОДНЕ.  Водите рачуна да не касните са предајом радова, с обзиром да је рок  већ довољно продужен.


Други час

13.02.2020.

Преузмите предавање о вештинама презентовања и прављења PowerPoint презентације. Преузмите и градиво са вежби, први део градива из PowerPoint-а.


Уводно предавање

07.02.2020.

Преузимите Уводно предавање, као и градиво о основама рада у оперативном систему Windows 10.