Информатика у хотелијерству

смерови ХОТЕЛИЈЕРСТВО и РЕСТОРАТЕРСТВО

(За смер Гастрономија кликните ОВДЕ)


Онлајн предавања су уторком од 16:00, а вежбе средом од 17:30 часова.

Онлајн предавања и вежбе се изводе коришћењем Zoom апликације. Корисничко упутство, као и позиви за вебинаре, са свим потребним објашњењима и параметрима приступа, се шаљу на мејл који сте доставили. У случају да вам нису стигли мејлови, проверите најпре Spam фолдер. Ако их и тамо не нађете, молимо вас да професорки пошаљете мејл.


Напомена: Све видео-лекције су обезбеђене у високој дефиницији, али вам се може десити их видите као мутне, јер се квалитет стрима може променити. Тада је потребно да промените квалитет видеа (најбоље на 1080HD), а како то урадити на YouТube-у можете прочитати овде.

Тринаести час

Погледајте и преузмите предавање о рачунарским мрежама и интернету. Такође, прочитајте из којих области су питања на испиту, кликом на следећи списак .

Дванаести час

Погледајте и преузмите предавање о примени информационих технологија и информационих система у хотелијерству .  Преузмите и туторијал о напредним опцијама у Word-у, са задацима за вежбу. У самом туторијалу се налазе и линкови на два видеа, који ће вам боље илустровати градиво и помоћи вам да га лакше савладате.

Једанаести час

Преузмите и   седми део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Погледајте и видео-лекцију, како бисте лакше савладали овонедељно градиво из Word-a.

Десети час

Преузмите предавање о превођењу информационих захтева у дијаграм ентитета и везе. Преузмите и шести део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Погледајте и видео-лекцију, како бисте лакше савладали овонедељно градиво из Word-a.

Девети час

Преузмите предавање о пројектовању информационих система у хотелијерству. Преузмите и пети део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a  је обрађено и у приложеној видео-лекцији.

Осми час

Преузмите предавање о системском и апликативном софтверуПреузмите и четврти део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво можете научити и из приложенe видео-лекције.

Седми час

Преузмите предавање Периферне јединице и секундарна меморија. Преузмите и трећи део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a можете савладати и на основу приложених видео-лекција.

Шести час

Преузмите презентацију са предавања Основне компоненте персоналног рачунара, као и други део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a можете савладати и на основу приложених видео-лекција.

Пети час

Преузмите презентацију са предавања Развој информационих система, као и  и први део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Овонедељно градиво из Word-a можете лако савладати и уз приложене видео-лекције.

Четврти час

Преузмите презентацију са предавања Представљање података и рачунарска логика. Погледајте и преузмите и смернице за израду семинарског радаРок за предају семинарског рада је четвртак 29. април 2021. до поднева.

Трећи час

Преузмите презентацију са предавања о основним појмовима из информатике. Преузмите и други део градива из PowerPoint-а. Градиво из PowerPoint-a можете савладати и на основу приложених видео-лекција.

Други час

Преузмите предавање о вештинама презентовања и прављења PowerPoint презентације. Преузмите и градиво са вежби, први део градива из PowerPoint-а. Градиво из PowerPoint-a можете савладати и на основу видео-лекција.

Први час
 
Све о  предмету Информатика у хотелијерству, градиву, литератури и материјалима за спремање испита, начину стицања поена и формирању коначне оцене прочитајте у уводном предавању. Погледајте и преузмите и градиво о основама рада у оперативном систему Windows 10 .
 
 


Информатика у хотелијерству – смер ГАСТРОНОМИЈА

(За смер Хотелијерство или Ресторатерство кликните ОВДЕ)


Дванаести час

03.01.2021.

Погледајте и преузмите предавање о рачунарским мрежама и интернету. Такође, прочитајте из којих области су питања на испиту, кликом на следећи списак .


Једанаести час
27.12.2020.

Погледајте и преузмите предавање о примени информационих технологија и информационих система у хотелијерству .  Преузмите и туторијал о напредним опцијама у Word-у, са задацима за вежбу. У самом туторијалу се налазе и линкови на два видеа, који ће вам боље илустровати градиво и помоћи вам да га лакше савладате.


Десети час
20.12.2020.

Преузмите предавање о превођењу информационих захтева у дијаграм ентитета и везе, као и седми део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a  је обрађено и у приложеној видео-лекцији.
Седми део градива из Word-a

Девети час
13.12.2020.

Преузмите предавање о пројектовању информационих система у хотелијерству. Преузмите и шести део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Погледајте и видео-лекцију, како бисте лакше савладали овонедељно градиво из Word-a.

Шести део градива из Word-a

Осми час
4.12.2020.

Преузмите предавање о системском и апликативном софтверу. Преузмите и пети део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a  је обрађено и у приложеној видео-лекцији.

Пети део градива из Word-a

Седми час
30.11.2020.

Преузмите предавање Периферне јединице и секундарна меморија. Преузмите и четврти део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Градиво можете научити и из приложенe видео-лекције.

Четврти део градива из Word-a

Шести час
23.11.2020.

Преузмите презентацију са предавања Основне компоненте персоналног рачунара, као и трећи део градива из Word-a уз задатке за вежбу. Градиво из Word-a можете савладати и на основу приложених видео-лекција.

Word – форматирање фонтоваWord – форматирање параграфа

Пети час

16.11.2020.

Преузмите презентацију са предавања Развој информационих система, као и други део градива из Word-a , уз задатке за вежбу. Како бисте лакше савладали градиво из Word-а, погледајте приложене видео-лекције.

Word – унос текста преко тастатуреWord – кретање кроз текст, обележавање, find & replace

Четврти час

09.11.2020.

Преузмите презентацију са предавања Представљање података и рачунарска логика, као и први део градива из Word-a, уз задатке за вежбу. Овонедељно градиво из Word-a (у случају да нисте били у могућности да присуствујeте  настави) можете лако савладати и уз приложене видео-лекције, након чега је потребно да самостално урадите задатке из претходног (PDF) фајла, како бисте пређено градиво извежбали и, самим тим, боље усвојили.

Почетак рада у Word-уWord – врсте погледа на документ и величина приказаWord – рад са документимаWord – параметри стране

Трећи час

02.11.2020.

Презентацију са предавања о основним појмовима из информатике можете преузети овде. Преузмите и други део градива из PowerPoint-а. Градиво из PowerPoint-a можете савладати и на основу приложених видео-лекција.
Погледајте и преузмите и смернице за израду семинарског рада. Рок за предају семинарског рада је петак 18. децембар 2020. до поднева.
Датотеку (file) семинарског рада послати као прилог (attachment) мејла (немојте уметати датотеке помоћу Google Drive-a и сл., већ приложите PPTX датотеку, kao attachment).

PowerPoint – четврта лекцијаPowerPoint – пета лекцијаPowerPoint – шеста лекција

Други час

26.10.2020.

Преузмите предавање о вештинама презентовања  и прављења PowerPoint презентације. Преузмите и градиво са вежби, први део градива из PowerPoint-а. Градиво из PowerPoint-a можете савладати и на основу видео-лекција.

PowerPoint – прва лекцијаPowerPoint – друга лекцијаPowerPoint – трећа лекција

Уводно предавање

19.10.2020.

Преузмите Уводно предавање, у коме можете сазнати све о  предмету, градиву, литератури и материјалима за спремање испита, начину стицања поена и формирању коначне оцене.  Погледајте и преузмите и градиво о основама рада у оперативном систему Windows 10 .